طرح

تهیه نقشه توپوگرافی با استفاده از تصاویر ماهواره ای

برخی از محصولات مهم بخش فتوگرامتری، مدل های رقومی ارتفاع، تصاویر قائم سازی شده، نقشه توپوگرافی و کاداستر است. یکی از مهم ترین و متداول ترین فناوری های علوم سنجش از راه دور و اولین گام برای تجزیه و تحلیل داده ها، فتوگرامتری و تصاویر ماهواره ای یا تصویر سنجی است.

نقشه های توپوگرافی، نشان دهنده ویژگی های فیزیکی سطح زمین هستند. در واقع این نقشه ها نشان دهنده عوارض طبیعی و  عوارضی است که توسط بشر ایجاد شده است که عوارض طبیعی اعم از رودخانه ها، دریاچه ها، کوه ها و.... و عوارض ساخت بشر مانند شهرها، جاده ها و پل ها است. این نقشه ها در مطالعات زمین شناسی بسیار به کار می روند، به دلیل اینکه از فواصل افقی و یا ارتفاع عمودی اطلاعات بدست می آورند و با استفاده از تصاویر ماهواره ای تهیه و تولید می شوند و همچنین در مقیاس بزرگ و کوچک وجود دارند.

 به عنوان مهم ترین مرجع رسمی در زمینه تهیه نقشه توپوگرافی با مقیاس مختلف می توان سازمان نقشه برداری کشور را نام برد. اکثر این نقشه ها از روی تصاویر ماهواره ای و هوایی بدست می آید که با برداشت های زمینی نیز تلفیق می شود. تهیه این نقشه ها در اکثر پروژه ها هزینه بالایی دارد.

کاربرد نقشه های توپوگرافی

نقشه های توپوگرافی کاربرد فراوان دارند و در زمینه های مختلف و به صورت های متفاوت به کار رفته اند. در ادامه به برخی از مهم ترین کاربرد آن ها می پردازیم.

تهیه نقشه توپوگرافی با استفاده از تصاویر ماهواره ای

1- شناسایی ناهمواری های زمین

در نقشه توپوگرافی با در نظر گرفتن این قانون هرچه منحنی های تراز به هم نزدیک تر باشند شیب زمین تندتر می شود و هرچه از هم دورتر باشند شیب کمتر است که می توان به راحتی وضعیت پستی و بلندی ها را روی نقشه توپوگرافی مورد بحث و بررسی قرار داد. برای بدست آوردن ارتفاع نقطه ای که در حد فاصل دو منحنی تراز قرار گرفته است، ابتدا خطی عمود بر دو منحنی طرفین نقطه رسم کنید به صورتی که از نقطه مورد نظر بگذرد. در مرحله آخر می توان براساس نسبت فاصله ای که نقطه با دو منحنی طرفین دارد ارتفاع اصلی را با یک تناسب ساده بدست آورد. با توجه به مقیاس نقشه نیز می توان مقدار شیب هر دامنه را به راحتی از روی منحنی های تراز بدست آورد.

2- تعیین فاصله

فاصله میان دو نقطه را به دو صورت می توان نشان داد.

فاصله افقی: فاصلۀ افقی کوتاه ترین فاصلۀ بین آن دو نقطه در روی نقشه توپوگرافی است.

فاصله حقیقی: فاصلۀ حقیقی، فاصله ی دو نقطه را با توجه به پستی و بلندی های سطح زمین نشان می دهد.

فاصله ی افقی را مستقیماً از روی نقشه و با توجه به مقیاس آن تعیین می کنند اما فاصلۀ حقیقی را معمولاً از روی نیمرخ توپوگرافی بین دو نقطه تعیین می کنند.

3- تهیه نیمرخ توپوگرافی

نیمرخ توپوگرافی در واقع نمایش برش قائم سطح زمین است. نیمرخ توپوگرافی در زمینه های مختلف  کاربرد زیادی دارد. برای مثال در پروژه های مهندسی راهسازی و آبرسانی، بررسی زمین شناسی و مانند آن کاربرد دارد.

طرح گراد سپاهان

ارائه دهنده خدمات مشاوره، طراحی و اجرای پروژه های نقشه برداری معدن، نقشه برداری با پهباد، نقشه برداری زمینی، نقشه برداری معدن با پهباد، نقشه برداری با GPS سه فرکانس، GPS وکارتوگرافی، نقشه برداری ماهواره ای و فروش داده های ماهواره ای

اصفهان، بهارستان، خیابان ولیعصر، ابتدای خیابان فرات، مجتمع تجاری اداری میلاد نور، طبقه سوم، واحد 12